Ring oss på018-265 09 60 eller klicka här

Vanliga frågor

Påverkas vårdbidraget om mitt barn beviljas mer assistans?

Ja, vårdbidraget kan påverkas vid utökad assistans. Man är då skyldig att meddela Försäkringskassan detta så snart som möjligt.


Påverkas handikappersättningen om jag beviljas mer assistans?

Ja, handikappersättningen kan påverkas av utökad assistans. Man är då skyldig att meddela Försäkringskassan snarast.


Hur stor är schablonersättningen från Försäkringskassan?

Försäkringskassans schablonersättning är 291 kr/timme för 2017. 


Kan jag ha personlig assistans vid längre vistelser utomlands?

Ja, du har rätt till personlig assistans i upp till 1 år om du vistas i ett EU-land utanför Sverige. Vistas du i ett land utanför Sverige som inte tillhör EU, har du rätt till personlig assistans i upp till 6 månader.


Kan jag bli kund hos Brukarassistans även om jag inte bor i Uppsala eller Stockholm?

Nej, tyvärr. Vår modell kräver en geografiskt närhet för att fungera fullt ut. Vårt moderbolag Särnmark erbjuder dock assistans över hela Sverige.

Bli kund hos Brukarassistans

Bli kund hos Särnmark


Är Brukarassistans anslutet till något kollektivavtal?

Ja, vi är anslutna till Vårdföretagarnas kollektivavtal med fackförbundet Kommunal, som gäller för personliga assistenter.


Hur regleras mina assistenters löner om jag är kund hos Brukarassistans?

Alla dina assistenter är via sina anställningsavtal knutna till Vårdföretagarnas kollektivavtal med Kommunal. I kollektivavtalen står det bland annat om lägsta tillåtna lön och Ob-ersättning.

Arbetsgivarorganisationerna och Kommunal (Svenska Kommunalarbetarförbundet) förhandlar också varje år om en lägsta lönehöjning för fackligt anslutna assistenter. Den uppgörelsen är bindande för oss. 


Hur gör jag för att bli assistent hos Brukarassistans?

Anmäl ditt intresse genom att lägga upp din profil här på vår webbplats. På samma sida kan du även läsa om vilka grundkrav vi har på våra personliga assistenter. Du kan också hålla utkik efter intressanta jobb under våra lediga tjänster.

Lediga tjänster Brukarassistans Sverige


Jag har en bror som har en omfattande förvärvad hjärnskada med intellektuell och kognitiv påverkan. Kan han välja att bli kund hos er?

Ja, absolut! Vår modell för assistans involverar stort stöd till såväl din bror som du som anhörig och era assistenter. Vi har även fler modeller via vårt moderbolag Särnmark.

Läs mer om vår assistans

Läs mer på Särnmarks hemsida


Om jag känner att jag har en direkt dålig relation med min kundansvarige, har jag då möjlighet att få byta till en annan?

Ja, naturligtvis. En bra relation är grunden till ett fungerande samarbete och en personlig assistans.


Finns det tillfällen för mig att träffa andra kunder och assistenter hos Brukarassistans?

Absolut! Vi uppmuntrar alla våra kunder att komma förbi våra kontor för att ta en fika när det passar dem, vår dörr är alltid öppen. Vi har också många, många mindre träffar året runt. Föreläsningar, utbildningar, korvgrillningar och temadagar där du kan träffa andra personer som är i samma situation som du är. Varje år har vi även en stor julfest, många kunder passar då på att ta med alla sina assistenter för att fira av året som gott.

Läs mer om våra aktiviteter

Har du fler frågor?

Assistans är ett komplext ämne, som kräver stor kunskap och erfarenhet inom området. Frågorna kring personlig assistans är allt annat än enkla. Så har du allmänna funderingar kring hur personlig assistans fungerar eller frågor kring din assistansansökan, kan du alltid kontakta oss. 

Vi ger dig kostnadsfri rådgivning