Ring oss på018-265 09 60 eller klicka här

Cecilia Ekholm kommenterar LSS-utredningen

Det som framkommer i första utkastet av LSS-utredningen kan kännas som spiken i kistan för vår medborgarrättsreform LSS, men..

Det gäller att i detta läge inte misströsta, utan att säga ifrån på skarpen och föra en dialog med lokala politiker och andra som kan påverka beslutsprocesserna.

Framför allt ska man fråga sig om vem som ska ha den primära rätten att definiera kvaliteten i insatserna. Ligger det hos de professionella eller de som nyttjar insatserna? Andemeningen i de resonemang som läckt från LSS-utredningen är att nu måste vi få garanterad kvalitet för varje skattekrona, men vilka är då "vi"? Det tycks på intet sätt inkludera just alla som har behov av insatserna och det tycks inte inkludera en helhetssyn som tar hänsyn till att livet i sin komplexa helhet skall kunna fungera för de individer som LSS omfattar.

Den makt som LSS syftade till att skifta över till individen själv ska nu återföras till de professionella. Budskapet är att personer med funktionsnedsättning inte klarar att hantera makten och ansvaret så nu skall det återföras till de professionella. Ordningen skall återställas, kontrollen skall återfås menar LSS-utredningen, de politiker som tillsatt utredningen med flera.

Vill vi dock inte tillbaka till "professionalismen diktatur" som Bengt Westerberg skrev om i propositionen för LSS 1993 så måste vi se till att ett klart budskap om detta når fram! Ge inte upp kampen för en reell normutveckling gällande synen på personer med funktionsnedsättning. Det är en medborgarrättskamp likt kampen för t ex kvinnor och barns rättigheter. Vår socialminister tycks blind för detta, men sätter gräsrötterna ned foten på bred front så tvingas även politiker i regeringsställning att lyssna till slut.

LSS berör oss alla!

Cecilia Ekholm/Särnmark

Aktuellt

 • Assistanskrisen - varför ändrar sig S först nu?

  Bengt Westerberg, en av initiativtagarna till assistansreformen och dess ständige beskyddare, går nu hårt till kritik mot S i en debattartikel i Aftonbladet.

  Läs mer
 • Regeringen utreder personliga assistenters arbetsförhållanden

  Regeringen ska utreda arbetsförhållandena för personliga assistenter. Syftet med utredningen är att se över hur assistenternas arbetsvillkor ser ut (både i kommunal och privat regi).

  Läs mer
 • Föreningsgården Ekolnsnäs firar 90 år den 26 augusti

  Föreningsgården Ekolnsnäs bjuder in till 90-årsfirande den 26 augusti. Gården, som  ligger i Vårdsätra i Uppsala är en ideell förening inom handikapprörelsen.

  Läs mer
 • Erfaren tankesmedja i Almedalen föreslog nya lösningar för framtidens LSS

  I samband med Almedalsveckan i Visby deltog en av Särnmarks ägare och grundare Cecilia Ekholm i en 24 timmar lång tankesmedja där framtidens personliga assistans diskuterades.

  Läs mer
 • Träna gratis hos Nordic Wellness under en vecka utan bindningstid

  Nu har du som kund eller assistent på BAS möjlighet att träna kostnadsfritt på alla Nordic Wellness gym i Uppsala. Biljetter finns att hämta i kontorets reception. 

  Läs mer
Visa fler inlägg