Ring oss på018-265 09 60 eller maila tillinfo@brukarass.com

Cecilia Ekholm kommenterar LSS-utredningen

Det som framkommer i första utkastet av LSS-utredningen kan kännas som spiken i kistan för vår medborgarrättsreform LSS, men..

Det gäller att i detta läge inte misströsta, utan att säga ifrån på skarpen och föra en dialog med lokala politiker och andra som kan påverka beslutsprocesserna.

Framför allt ska man fråga sig om vem som ska ha den primära rätten att definiera kvaliteten i insatserna. Ligger det hos de professionella eller de som nyttjar insatserna? Andemeningen i de resonemang som läckt från LSS-utredningen är att nu måste vi få garanterad kvalitet för varje skattekrona, men vilka är då "vi"? Det tycks på intet sätt inkludera just alla som har behov av insatserna och det tycks inte inkludera en helhetssyn som tar hänsyn till att livet i sin komplexa helhet skall kunna fungera för de individer som LSS omfattar.

Den makt som LSS syftade till att skifta över till individen själv ska nu återföras till de professionella. Budskapet är att personer med funktionsnedsättning inte klarar att hantera makten och ansvaret så nu skall det återföras till de professionella. Ordningen skall återställas, kontrollen skall återfås menar LSS-utredningen, de politiker som tillsatt utredningen med flera.

Vill vi dock inte tillbaka till "professionalismen diktatur" som Bengt Westerberg skrev om i propositionen för LSS 1993 så måste vi se till att ett klart budskap om detta når fram! Ge inte upp kampen för en reell normutveckling gällande synen på personer med funktionsnedsättning. Det är en medborgarrättskamp likt kampen för t ex kvinnor och barns rättigheter. Vår socialminister tycks blind för detta, men sätter gräsrötterna ned foten på bred front så tvingas även politiker i regeringsställning att lyssna till slut.

LSS berör oss alla!

Cecilia Ekholm/Särnmark

Aktuellt

 • Första utkastet från LSS-utredningen

  I fredags skickades ett första förslag från LSS-utredningen ut till experter på området. Förslaget läckte även ut till media och det som framkommer är inte förenligt med de intentioner man en gång hade med LSS. 

  Läs mer
 • Byte av telefonisystem

  På måndag mellan klockan 08.00 - 08.15 byter vi telefonisystem för Brukarassistans. Det innebär att det eventuellt kan uppstå störningar mellan just dessa tider. Vi finns att nå på vår mejl som vanligt. Om du är osäker på din arbetsledares e-postadress så kan du alltid mejla till info@brukarass.com

  Läs mer
 • Tips: hemsida om MS

  Om du eller någon i din närhet behöver stöd för att en nära anhörig har drabbats av MS så kan du kolla in här. Hemsidan riktar sig till barn och unga mellan 9-17 år. 

   

  Läs mer
 • Ikväll visas Kalla Faktas granskning av den personliga assistansen

  Redan nu finns granskningen att se på Tv4Play

  Läs mer
 • Lagändringarna i regeringens åtgärdspaket

  Den 8 januari kom regeringens lagrådsremiss* angående de lagändringar som regeringen presenterade i det så kallade ”åtgärdspaketet” i november 2017. Lagändringarna föreslås nu träda i kraft den 1 april 2018. 

  Läs mer
Visa fler inlägg