Ring oss på018-265 09 60 eller klicka här

Cecilia Ekholm kommenterar LSS-utredningen

Det som framkommer i första utkastet av LSS-utredningen kan kännas som spiken i kistan för vår medborgarrättsreform LSS, men..

Det gäller att i detta läge inte misströsta, utan att säga ifrån på skarpen och föra en dialog med lokala politiker och andra som kan påverka beslutsprocesserna.

Framför allt ska man fråga sig om vem som ska ha den primära rätten att definiera kvaliteten i insatserna. Ligger det hos de professionella eller de som nyttjar insatserna? Andemeningen i de resonemang som läckt från LSS-utredningen är att nu måste vi få garanterad kvalitet för varje skattekrona, men vilka är då "vi"? Det tycks på intet sätt inkludera just alla som har behov av insatserna och det tycks inte inkludera en helhetssyn som tar hänsyn till att livet i sin komplexa helhet skall kunna fungera för de individer som LSS omfattar.

Den makt som LSS syftade till att skifta över till individen själv ska nu återföras till de professionella. Budskapet är att personer med funktionsnedsättning inte klarar att hantera makten och ansvaret så nu skall det återföras till de professionella. Ordningen skall återställas, kontrollen skall återfås menar LSS-utredningen, de politiker som tillsatt utredningen med flera.

Vill vi dock inte tillbaka till "professionalismen diktatur" som Bengt Westerberg skrev om i propositionen för LSS 1993 så måste vi se till att ett klart budskap om detta når fram! Ge inte upp kampen för en reell normutveckling gällande synen på personer med funktionsnedsättning. Det är en medborgarrättskamp likt kampen för t ex kvinnor och barns rättigheter. Vår socialminister tycks blind för detta, men sätter gräsrötterna ned foten på bred front så tvingas även politiker i regeringsställning att lyssna till slut.

LSS berör oss alla!

Cecilia Ekholm/Särnmark

Aktuellt

 • Flour bucket challenge - Marias kamp mot ALS

  Den 21 juni är det internationella ALS-dagen. Maria Eggers har levt med ALS i 9 år och har sin personliga assistans hos oss på Särnmark. Idag startar Marias initiativ "Flour bucket challenge" som vill uppmärksamma ALS och även samla in pengar till ALS-forskningen. Vi hoppas att ni alla kan vara med genom att delta och donera pengar. 

  Läs mer
 • Sommartips: Delta i ett filmprojekt på uppdrag av Uppsalas politiker

  Är du intresserad av att filma, spela teater och producera film? I sommar har du möjlighet att  tillsammans med initiativtagarna till Ge Makten Vidare delta i ett filmprojekt på uppdrag av Uppsalas politiker.

  Läs mer
 • Vi söker en arbetsledare

  Vi söker dig som har ett genuint intresse för människor och en förmåga att skapa förtroende och bygga relationer både med kunder och assistenter.

  Läs mer
 • Besparingskraven inom LSS-utredning slopas

  Idag kom nya besked från regeringen. 

  Läs mer
 • Sondmatning ska betraktas som intag av en måltid och utgör därmed ett grundläggande behov.

  Idag kom avgörandet i frågan om sondmatning ska betraktas som intag av en måltid från Högsta Förvaltningsdomstolen. 

  Läs mer
Visa fler inlägg